Syrop z czarnego bzu – dlaczego warto go stosować?

Spread the love

Czarny bez to roślina dziko występująca na terenie całej Polski. Mimo że jego cenne właściwości prozdrowotne zostały odkryte lata temu, wiele osób wciąż o nich nie słyszało. Jego owoce to ciekawy dodatek smakowy, zwłaszcza do napojów, lecz ich zastosowań można wymienić znacznie więcej!

Czarny bez w kuchni i w medycynie

Kwiaty i owoce tej rośliny są przez nas cenione z wielu powodów. Na ich bazie powstają soki i syropy, chętnie wykorzystywane nie tylko w celach kulinarnych. Zawarte w nich flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co jest szczególnie istotne dla naszego zdrowia. Co więcej, zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i wykazują działanie rozkurczowe. W celu przyrządzenia soku z czarnego bzu należy zaopatrzyć się w ok. 1 kg owoców, 1 kg cukru i 1 l wody. Jego przygotowanie nie jest trudne, a wynikające ze spożywania napoju korzyści – nieocenione. Alternatywą dla tego rozwiązania może być także syrop z czarnego bzu, który przyrządzimy ok. 50 baldaszków oraz tej samej ilości cukru i wody. Przepis prezentuje się podobnie, lecz w tym przypadku otrzymujemy gęstszy płyn, przeznaczony do podawania w mniejszych ilościach.

Syrop z czarnego bzu – właściwości

Syrop domowej roboty to przede wszystkim sprawdzone remedium na przeziębienie lub grypę – wystarczą 4 łyżeczki dziennie, by poczuć się znacznie lepiej. Może być stosowany także prewencyjnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy stajemy się szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje. Co najlepsze, syrop z czarnego bzu wcale nie musi być podawany w formie leku lub suplementu – doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty czy deserów, przez co może być podawany, zwłaszcza dzieciom, niemal niepostrzeżenie. Wysoka zawartość witaminy B w owocach rośliny odgrywa znaczącą rolę w przebiegu procesów metabolicznych w organizmie, natomiast obecna w nich witamina C odpowiada przede wszystkim za wspieranie układu immunologicznego. Przyjmując odpowiednio przygotowany syrop z czarnego bzu, nie powinniśmy oczywiście obawiać się o zawarte w owocach rośliny szkodliwe substancje – mogą natomiast zaszkodzić nam, a zwłaszcza naszemu układowi pokarmowemu, w przypadku przyjmowania surowych owoców. Chcąc uniknąć wątpliwości, najlepiej sięgnąć po gotowe produkty i preparaty zawierające wyciąg z czarnego bzu dostępne w każdej dobrej aptece – wówczas możemy być pewni, że przyjmowane zgodnie z zaleceniami nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.

Jedna myśl na temat “Syrop z czarnego bzu – dlaczego warto go stosować?

  • 11 lipca 2019 o 23:00
    Permalink

    Takie syropy lubię najbardziej – w okresie jesienno-zimowym stosuje prewencyjnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *