Prawidłowe odżywianie jesienią
Odpowiednio skomponowana i dobrana dieta ma niezmiernie ważne znaczenie dla naszego samopoczucia oraz kondycji fizycznej. Wraz ze zmianą pór roku dochodzi do zwiększenia zapotrzebowania na niektóre minerały i witaminy. Powstawanie tego rodzaju braków dietetycznych wynika m.in. ze zmniejszenia dostępności świeżych warzyw i owoców. Sytuacja, w której zdrowo odżywiająca się osoba zostaje pozbawiona tak cennego źródła mikroskładników może być problematyczna. Nawet dla najbardziej zagorzałego fana racjonalnego odżywiania, nieoceniona może okazać się pomoc dietetyka, który jako osoba z kierunkowym wykształceniem medycznym, pomoże nam w sporządzeniu stosownego jadłospisu. Pozwoli to w zredukowaniu ryzyka deficytów żywieniowych, a także w uniknięciu jesiennej chandry, którą takowe niedobory mogą powodować.
Coraz krótsze dni, coraz grubsze ubrania – czyli jak ważna jest witamina D
W wyniku cyklicznych zmian pór roku, zmienia się także długość oraz jakość ekspozycji na promienie słoneczne. Zmiany te powodują zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D3 (cholekalcyferol), którą bardzo często nazywa się „witaminą słońca”. Nazwa ta jest nieprzypadkowa, ponieważ powstaje ona w skórze w wyniku działania promieniowania UVB. Ograniczenie dostępu do światła słonecznego prowadzi do poważnych niedoborów cholekalcyferolu, które mogą mieć niezwykle poważne konsekwencje zdrowotne. Witamina D3 pełni szereg dobroczynnych funkcji w organizmie człowieka. Jej odpowiednie stężenie we krwi może poprawić naszą wrażliwość na insulinę, co z kolei jest w stanie uchronić nas przed powszechnie występującą cukrzycą typu II.
W profilaktyce cukrzycy, a nawet w „cofnięciu” dalece rozwiniętego stanu przedcukrzycowego (insulinooporność), ponownie nieoceniona może okazać się pomoc dietetyka, który odpowiednio określi nasze zapotrzebowanie kaloryczne oraz zapotrzebowanie na poszczególne makroskładniki, takie jak węglowodany, tłuszcze oraz białka. Należy nadmienić, że wiele badań oraz publikacji naukowych praktycznie jednoznacznie potwierdza związek pomiędzy niewystarczającym stężeniem witaminy D3 we krwi, a przewlekłym zmęczeniem, depresją oraz sezonowymi zaburzeniami afektywnymi. Mając na uwadze powyższe fakty, możemy śmiało stwierdzić, że współpraca z dietetykiem nie tylko pozwoli nam utrzymać dobrą kondycję fizyczną, ale pozwoli uniknąć jesiennego spadku nastroju i energii.
Braki owocowo-warzywne – im dalej w jesień, tym mniej zieleniny
Każdy z nas wie, że jesienią trudno o świeże, lokalne warzywa i owoce. Przykładowo, w listopadzie na próżno szukać w sklepach bomb witaminowych, takich jak świeże truskawki, maliny, agrest, czy borówki, które oprócz bogactwa mikroskładników i fitozwiązków charakteryzują się bardzo niską kalorycznością i znikomym ładunkiem glikemicznym. Bardzo często wybieramy w zamian owoce egzotyczne, na które wiele osób jest uczulonych. Jak sobie z tym poradzić? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: należy udać się do specjalisty, który pomoże nam z jesiennym jadłospisem. Jeżeli chcesz być jesienioodporny, to wizyta u dietetyka będzie strzałem w dziesiątkę!