Jak odbudować mikroflorę bakteryjną jelit po antybiotyku?
Terapia antybiotykami bywa pomocna podczas walki z infekcją bakteryjną, jednak może zaburzyć równowagę mikroflory jelit. Sprawdź, jak przywrócić prawidłową równowagę bakteryjną w jelitach, stosując probiotyk przy antybiotyku.
Dobroczynne bakterie to naturalni mieszkańcy zdrowego organizmu ludzkiego. Wyodrębnia się nawet do 400 różnych szczepów zasiedlających jelito grube. Podczas przyjmowania antybiotyków te dobroczynne mikroorganizmy giną wraz z tymi odpowiedzialnymi za infekcję. Probiotyk przy antybiotyku pomoże wesprzeć wyjałowioną florę bakteryjną.
Jak działa antybiotyk?
Antybiotyki zaburzają procesy syntezy ścian komórkowych bakterii, wpływają na stopień przepuszczalności ich błony komórkowej, zmieniają metabolizm komórek. W ten właśnie sposób antybiotyki hamują namnażanie drobnoustrojów, spowalniając lub zatrzymując jednocześnie rozwój infekcji. Antybiotyki jednak działają nie tylko na te bakterie, które odpowiadają za rozwój choroby, a na wszystkie bakterie zasiedlające jelito grube, w tym również te niezbędne do zachowania zdrowej równowagi mikroflory jelitowej.
Probiotyk podczas przyjmowania antybiotyku
Dobroczynne bakterie, żyjące w jelitach możesz uzupełnić, biorąc preparat probiotyczny. Probiotyk może być przyjmowany w postaci substancji dostępnych w aptekach, warto jednak wiedzieć, że niektóre składniki spożywcze także mogą być źródłem tych dobroczynnych mikroorganizmów. Do takich pokarmów należą mleczne przetwory takie, jak: jogurty, kefiry, maślanki oraz kiszonki, na przykład kapusta czy ogórki. Aby w pełni uzupełnić mikroflorę jelit, probiotyki warto stosować nawet do pół roku po zakończeniu antybiotykoterapii.
Mikroflora bakteryjna jelit – jak o nią zadbać?
Wyjałowiona po antybiotykoterapii mikroflora jelitowa wymaga uzupełnienia. Pomoże w tym dobry probiotyk, ale warto pamiętać także o prebiotyku, który będzie wspomagać jego działanie. Prebiotyki to substancje stanowiące pożywienie dla dobroczynnych jelitowych bakterii. Wspierają zasiedlanie jelita i pomagają bakteriom namnażać się. Naturalne prebiotyki znajdziesz w takich produktach spożywczych, jak: pszenica, cebula, cykoria, czosnek, szparagi oraz banany. Możesz też skorzystać z gotowych suplementów, tzw. synbiotyków, które zawierają w swoim składzie zarówno probiotyki, jak i prebiotyki.
Wspieraj mikroflorę jelitową
Odbudowa mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii może trwać wiele tygodni. Warto wspomagać ten proces odpowiednią dietą. Pomoże nie tylko uzupełnienie jadłospisu o produkty zawierające probiotyki, jak przetwory mleczne i kiszonki. Także składniki bogate w witaminy z grupy B (warzywa strączkowe oraz produkty pełnoziarniste) i naturalne prebiotyki będą wspierać równowagę mikrobioty. Z kolei eliminacja niektórych pokarmów będzie wpływać korzystnie na jakość mikroflory. Odstawienie słodyczy i wszelkich słodzonych produktów (na przykład soków owocowych) ograniczy rozwój grzybów w wyjałowionym układzie pokarmowym.
Probiotyki są mega ważne, nie można o nich zapominać!!