Jagoda kamczacka – cenny sprzymierzeniec naszego zdrowia
Jagoda kamczacka jest owocem jeszcze dość mało znanym w Polsce, a szkoda. Pochodzi z północo-wschodniej Azji i tam, szczególnie w północnej Rosji, Chinach i Japonii, jej liczne właściwości prozdrowotne są znane i cenione już od wieków.
Jagoda kamczacka niedocenionym źródłem zdrowia
Owoce jagody kamczackiej zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jednym z nich są antocyjany i flawonoidy, bardzo silne antyutleniacze, które chronią komórki przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Tym samym m.in. opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, u których podstawy leży stres antyoksydacyjny.
Jagoda kamczacka to także wspaniałe źródło naturalnie przyswajanego żelaza, pełniącego w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Minerał ten jest bowiem niezbędny w procesie tworzenia krwinek czerwonych i transporcie tlenu w organizmie, a także wpływa na metabolizm cholesterolu, prawidłową pracę układu nerwowego oraz detoksykację szkodliwych substancji w wątrobie.
Wśród składników odżywczych znaleźć można także witaminę C, wzmacniającą antyutleniające działanie antocyjanów i flawonoidów oraz wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego oraz witaminy z grupy B zapewniające prawidłową pracę układu nerwowego oraz niezbędne składniki mineralne: wapń, potas, fosfor oraz magnez.
Jagoda kamczacka polecana w walce z różnymi schorzeniami
- Choroby oczu – duża zawartość antocyjanów zmniejsza kruchość drobnych naczyń włosowatych
w gałkach ocznych, zwiększa przepuszczalność nabłonka i normalizuje problemy związane ze wzrokiem związane z zaćmą, niedowidzeniem zmierzchowym, zwyrodnieniem plamki żółtej,
czy retinopatią cukrzycowa. - Anemia i niedobory żelaza – wysoka zawartość żelaza uzupełnia jego brak w organizmie
i zmniejsza objawy anemii. - Cukrzyca i choroby krążenia – duża ilość antocyjanów wspiera walkę z cukrzycą
i chorobami krążenia (np. miażdżyca, wysokie ciśnienie). - Choroby układu nerwowego – antocyjany jako silne przeciwutleniacze przeciwdziałają niekorzystnym zmianom w układzie nerwowym i mózgu (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera i schorzenia związane z utratą komórek nerwowych, pogarszaniem się sprawności umysłowej i pamięci).
- Różne infekcje – związki fenolowe mają pozytywny wpływ na leczenie licznych infekcji wirusowych i bakteryjnych, ale także posiadają właściwości odtruwające. Oczyszczają układ krwionośny oraz usuwają metale ciężkie z organizmu.
- Podwyższony cholesterol – liczna obecność antocyjanów ułatwia utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
Sok z jagód kamczackich naturalnym sprzymierzeńcem naszego organizmu
Świeże owoce jagody kamczackiej są dość trudno dostępne na rynku, dlatego warto sięgać po nie w postaci soków, ale tylko naturalnych i tłoczonych, które jako jedyne zachowują maksimum wartości odżywczych tej cennej rośliny. Jednym z nich jest wyróżniony na tegorocznych targach World Food Warsaw 2018 sok polskiego producenta Polska Róża, czysty sok z jagody kamczackiej, nie odtwarzany z koncentratu. I to właśnie tylko taki sok pity regularnie będzie świetnym sprzymierzeńcem w trosce o nasze zdrowie.