Dieta zimą – co jeść, by zwiększyć odporność?
Niskie temperatury to warunki idealne do częstego chorowania. Czy można temu przeciwdziałać? Jak najbardziej – i to w całkiem prosty sposób, poprzez odpowiednie dostosowanie swojej diety.
Uwaga na ilość
Gdy organizm walczy z chłodem, siłą rzeczy zużywa więcej energii. Przekłada się to na zwiększony apetyt, niż w trakcie cieplejszych pór roku. Pamiętaj jednak, że zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne nie musi oznaczać śmieciowego jedzenia. Choć jedzenie niskoprzetworzone często jest mniej kaloryczne, zawsze można sięgnąć po nie w większej porcji lub po prostu wspomagać się zupami – mniej kalorycznymi, ale jednak pomagającymi w rozgrzaniu się.
Zimą warto też bardziej, niż w inne pory roku, pilnować, by zamiast kilku większych posiłków, spożywać częściej, ale w mniejszych porcjach.
Pamiętaj o witaminach
Zimą często spożywa się mniej warzyw i owoców, niż w sezo0nie wiosenno-zimowym. Ty jednak nie zapominaj o nich i sięgaj po nie stosunkowo często. Co więcej, choć w zimie nie można zapominać o ciepłych posiłkach, to jednak właśnie owoce i warzywa warto często spożywać w postaci surowej – ze względu na większą ilość witamin, wpływających na ogólną odporność organizmu.
Przyprawy, które pomagają się ogrzać
Pewne potrawy i przyprawy z samej swej natury pomagają przyspieszyć metabolizm, a dzięki temu zapobiegać zbyt łatwemu wyziębianiu się, co zwiększałoby podatność na infekcje. Mowa tu oczywiście o często dodawanym do rozgrzewających potraw imbirze, ale także o takich przyprawach, jak cynamon, goździki, czy kardamon.
Dbaj o zbilansowanie diety
Zawsze warto dbać o to, by dieta dostarczała odpowiednią ilość poszczególnych składników, unikając przy tym zarówno niedoborów, jak i nadmiarów. To właśnie to stanowi kluczowy element w utrzymaniu odporności, również w trakcie zimowych chłodów. Co jednak istotne, nie wszystkie składniki przyswajają się równie łatwo (z kolei niektóre połączenia przyswajanie ułatwiają), warto więc – nawet na własne potrzeby – przejść kurs dietetyki, który pozwoli na odpowiednie planowanie swojego jadłospisu.
Z przypraw warto zaprzyjaźnić się jeszcze z kurkuma.
Nie należy zapominać również o piciu ciepłego mleka. Dobrze jest również jeść witaminowe sałatki.
Ciepłe mleko z miodem, czosnkiem i odrobinką masła – na przeziębienia polecam. Na rozgrzewkę – herbatę z cytryną i imbirem.