Dieta wegańska – co należy o niej wiedzieć?

[REKLAMA]

Dieta wegańska należy obecnie do bardzo popularnych trendów żywieniowych. Jest ona bardzo restrykcyjną odmianą diety wegetariańskiej. Polega więc ona na całkowitym „wyrzuceniu” ze swojego jadłospisu mięsa, ryb, jaj, mleka oraz wszystkich innych produktów odzwierzęcych, nawet miodu, który jest wytwarzany przez pszczoły. Jak więc wygląda dieta wegańska? Czy jej stosowanie może wywołać niepożądane skutki?

Na czym polega weganizm?

Weganizm to styl życia, polegający głównie na stosowaniu radykalnej odmiany diety wegetariańskiej. Dieta wegańska bazuje jedynie na produktach pochodzenia roślinnego i w odróżnieniu od wegetarianizmu, weganie całkowicie eliminują z jadłospisu nie tylko mięso, ale także mleko, sery, jaja oraz miód. Weganizm nie polega tylko i wyłącznie na stosowaniu się do bezmięsnej diety, ale także na wyeliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego ze wszystkich innych aspektów życia.

Pomimo tego, że dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, uważana jest ona za bardzo urozmaicony sposób odżywiania się. Piramida wegańska nieco odbiega od piramidy zdrowego żywienia oraz aktywności fizycznej, która powszechnie obowiązuje w Polsce, to jednak łączy je nacisk na częste spożywanie produktów pochodzenia roślinnego.

Podstawą wegańskiej piramidy żywienia są oczywiście warzywa i owoce. Zalecane jest spożywanie ich w wersji surowej i jak najmniej przetworzonej. Warto zadbać o to, aby sięgać po owoce i warzywa różnokolorowe, jak np. pomarańczowe, żółte czy zielone. Dostarczają one do ludzkiego organizmu wiele różnych witamin, a także składników mineralnych. W diecie wegańskiej stosunek owoców do warzywa powinien być równy 1:4.

Dieta wegańska a niedobór

Jeśli dobrze planuje się odżywianie, a także zrozumie, co wchodzi w skład zdrowej, zbilansowanej diety wegańskiej, można uzyskać z niej wszystkie składniki odżywcze, jakie potrzebuje organizm człowieka. Niestety istnieje ryzyko wystąpienia niedoboru pewnych składników odżywczych, jak np. wapnia, żelaza i witaminy B12.

Kobiety podczas ciąży, bądź w czasie karmienia piersią, stosujące dietę wegańską, muszą upewnić się, że dostarczają do swojego organizmu odpowiednią ilość witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu dziecko będzie się prawidłowo rozwijać, przebieg ciąży oraz laktacja upłyną prawidłowo. Jeśli wychowuje się dziecko na diecie wegańskiej, także należy upewnić się, że otrzymuje ono szeroką gamę produktów, które zapewnią mu energię i witaminy, jakie potrzebne są do wzrostu.

Zasady żywienia na diecie wegańskiej

Jeśli dieta wegańska będzie zróżnicowana i zbilansowana, to organizm będzie dostawał większość potrzebnych składników odżywczych. Należy przestrzegać zasad takich jak:,

  • Spożywanie 5 porcji różnych owoców i warzyw każdego dnia.
  • W diecie powinny mieć miejsce posiłki na bazie węglowodanów, czyli kasza, ryż, makaron, pieczywo pełnoziarniste.
  • Dietę należy wzbogacać o alternatywne produkty mleczne, jak np. jogurty roślinne.
  • Do diety należy wprowadzić źródło białka, jak np. nasiona roślin strączkowych, tofu.
  • Należy pić dużo wody, od 6 do 8 szklanek dziennie.

Warto skorzystać z cateringów, dzięki którym   dieta wegańska będzie urozmaicona i smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *