Zobacz nasz pomysł na ekspresowe ciasto – bananowiec bez pieczenia!

[REKLAMA]

Za co najbardziej kochamy ciasta? Oczywiście za słodki smak! Dla osób robiących desery własnoręcznie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania – na przykład brak konieczności pieczenia. Te kryteria spełnia ciasto bananowe, które możemy zrobić w krótkim czasie, zwłaszcza gdy przychodzą do nas niezapowiedziani goście. Jeśli chcesz być przygotowanym na takie sytuacje, koniecznie sprawdź poniższy przepis na znakomitego bananowca!

Smakowity deser na zimno

Ciasta bez pieczenia cieszą się największą popularnością w ciepłe letnie dni. Doskonale smakują w obecności lodów i mrożonej kawy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je przez cały rok jako odskocznię od tradycyjnych pieczonych deserów. Bananowiec to ciasto, które ma różne oblicza. Możemy je zrobić zarówno na zimno (z galaretek), jak i na ciepło (z wilgotnym środkiem i chrupiącą skórką). Chyba najczęściej decydujemy się na wersję pieczoną, warto jednak spróbować także bananowca na zimno. To niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie może się nie udać. Jedyne, czego musimy dopilnować, to aby galaretki zgęstniały w lodówce. Ciasto może bazować na różnych smakach galaretek – my proponujemy cytrynowe i pomarańczowe. Poza ciekawą kompozycją smakową wybrane przez nas rodzaje mają piękne kolory, które świetnie prezentują się w połączeniu z żółtym odcieniem masy bananowej.

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec na zimno to znakomite połączenie słodkiego smaku bananów oraz orzeźwiającej galaretki. Jego przygotowanie jest bardzo proste! Wystarczą: Galaretka cytrynowy smak WINIARY (2 opakowania), Galaretka pomarańczowy smak WINIARY (1 opakowanie), banany (5 sztuk), biszkopty (1 opakowanie), żółtko jajka (1 sztuka), masło (150 g) oraz cukier puder (pół szklanki).

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki cytrynowe. Zawartość 2 saszetek rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, a następnie studzimy. Następnie obieramy 4 banany i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałego banana kroimy w plasterki i pozostawiamy na później (przyda się do dekoracji). Ucieramy żółtko z masłem i cukrem i łączymy z galaretkami cytrynowymi i bananami.

Tortownicę wykładamy biszkoptami – należy tak dobrać jej wielkość, aby całe opakowanie biszkoptów wypełniło dno. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około jedną godzinę. Gdy ciasto już zastygnie, dekorujemy je plasterkami banana. Następnie przyrządzamy galaretką pomarańczową, rozprowadzając zawartość saszetki w jednej szklance gorącej wody. Studzimy, zalewamy ciasto i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Po godzinie powinno być już gotowe do jedzenia. Wierzch ciasta warto ozdobić plasterkami banana zanurzonymi w galaretce lub bitą śmietaną.

2 komentarze do “Zobacz nasz pomysł na ekspresowe ciasto – bananowiec bez pieczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *