Te rozgrzewające zupy posmakują każdemu!

W chłodniejszych porach roku zupy stanowią idealny posiłek, ponieważ są sycące i rozgrzewają ciało. Najlepsze spośród nich wyróżniają się intrygującym smakiem. Nie każda zupa wymaga długich przygotowań. Dowód? Dziś z ogromną przyjemnością przedstawimy aż dwa w postaci sprawdzonych przepisów. Zupa rybna i zupa grzybowa powinny zrobić prawdziwą furorę wśród twoich bliskich!

Ekspresowa sycąca zupa rybna

Niektóre badania wskazują, że Polacy jadają zbyt mało ryb i owoców morza. Zupa rybna serwowana zwłaszcza zimą i jesienią może być doskonałą okazją do nadrobienia tych zaległości. Zwłaszcza, że do jej przygotowania nie są wymagane duże nakłady wolnego czasu. Jak ugotować zupę rybną? Zacznijmy od składników, które powinny wystarczyć na cztery porcje. Oto krótka lista:

  • 500 g filetu rybnego
  • 2 cebule
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • natka pietruszki

Lista nie jest długa, co niczego nie ujmuje tej wspaniałej zupie. W tym przepisie wykorzystaj ryby słonowodne, na przykład dorsza, morszczuka lub mintaja. Filety są bardzo łatwo dostępne. Istotną rolę odgrywa bulion warzywny. W naszej zupie świetnie sprawdził się aromatyczny Bulion warzywny WINIARY.

Obraną i pokrojoną w krążki cebulę usmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Rybne filety pokrój natomiast w paski. Bulion warzywny należy rozpuścić w około jednym litrze wrzącej wody. Później dodaj do niego pokrojone filety oraz podsmażoną cebulkę i gotuj razem przez około 10 minut. Teraz wystarczy zakropić zupę śmietaną i posypać natką pietruszki – nie tylko dla dekoracji. Przydatny może okazać się także sok z cytryny.

Niezwykłe aromatyczna zupa grzybowa

Nasza druga propozycja idealna na zimowe oraz jesienne wieczory i obiady to wyjątkowa aromatyczna zupa grzybowa. Chociaż w tym przepisie lista składników jest nieco bardziej pokaźna, jego realizacja również nie potrwa długo. Aby wykonać przepis na zupę grzybową, przygotuj następujące składniki:

  • 50 g suszonych borowików
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 100 gramów włoszczyzny
  • cebula
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Do przygotowania wywaru zastosowaliśmy sprawdzony wcześniej Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. To między innymi on odpowiada za wyjątkowy aromat zupy. Zanim rozpoczniesz gotowanie, namocz grzyby w ciepłej wodzie i pozostaw na około dwie godziny. Później możesz je ugotować w tej samej wodzie wraz z warzywami. Włoszczyznę i cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Do gotujących się grzybów dodaj także 1 liść laurowy i czosnek. Następnie wlej do garnka litr wody i dodaj dwie kostki bulionu.

Po zagotowaniu przecedź wywar. Grzyby pokrojone w paseczki umieść z powrotem w garnku razem z dwoma łyżkami masła. Później rozprowadź mąkę w połowie szklanki wody i również umieć w naczyniu, a następnie zagotuj. Na końcu wlej do garnka śmietanę i dopraw zupę solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekoruj potrawę natką pietruszki. Zupa grzybowa znakomicie smakuje zarówno z makaronem, jak i pieczywem.

Jedna myśl na temat “Te rozgrzewające zupy posmakują każdemu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *