Najczęstsze choroby i schorzenia układu pokarmowego. Objawy

[REKLAMA]

Nasz układ trawienny to bardzo skomplikowane aparatura odpowiadająca za przyjmowanie i przetwarzanie w energię pokarmów i wody. Prawidłowe funkcjonowanie całego układu zapewnia nam zdrowie, długie i komfortowe życie. Długość całej tej skomplikowanej maszynerii może sięgać 9 metrów, a w jego skład wchodzą; jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie i jelito grube zakończone odbytem. Każdy odcinek układu trawiennego ma swoją ważną rolę do odegrania w procesie trawienia. Wszystkie są również narażone na infekcje czy schorzenia mające swoje konsekwencje sprawnym przebiegu procesu wchłaniania i działaniu naszego całego organizmu.

Jama ustna

Zaczynając już od stanu zdrowotnego naszej jamy ustnej, w której odbywa się pierwszy wstępny, ale bardzo kluczowy proces rozdrabniania pokarmów. Długie dokładne gryzienie i przeżuwanie pozwala żołądkowi na skuteczne wykonanie swojej pracy, a następnie kwasy w żołądku, enzymy i bakterie jelitowe moją szanse dotrzeć do każdego włókna pokarmowego, dzięki czemu w jelitach mogą być wchłonięte wszystkie substancje odżywcze. Na cały ten proces może mieć wpływ stan naszego uzębienia, bóle zębów, stany zapalne uniemożliwiają nam dokładne wykonanie opisanych wyżej czynność, a to może prowadzić do zaparć, buli brzucha czy jelit, podobne skutki mogą przynieść pojawiające się afty czy pleśniawki.

Przełyk

Przełyk to mający miedzy 20, a 30 cm tunel dla pokarmu, który na jego końcu trafia do żołądka. Przełyk nie bierze udziału w trawieniu i wchłanianiu substancji odżywczych. Najczęściej narażony na podrażnienia przez kwas żołądkowy(w wyniku refluksu) co może prowadzić do jego nowotworu.  Refluks to tzw. zarzucanie żołądkowo-przełykowe, to proces polegający na cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, powodujące piekący ból w dolnej części klatki piersiowej, towarzyszy mu uczucie zgagi, dyskomfortu.

Żołądek

Bardzo ważny element naszego układu trawiennego, którego rola to przede wszystkim trawienie zawartych w pokarmie białek. Wydzielany jest w nim tzw. sok żołądkowy zawierający i aktywujący enzymy trawienne (podpuszczka-obecna u niemowląt, pepsynogen), które odpowiedzialne są za rozkład białek. Ponadto kwas solny wydzielany żołądku zabija drobno ustroje.
Do częstych chorób żołądka należą: choroba wrzodowa, zapalenie błony śluzowej, Helicobakter pylori, „Wrzody” polegają na miejscowych ubytkach błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, ich efektem są zaburzenia działań osłonowych śluzówki przed kwaśnym sokiem żołądkowym. Zapalenie błony śluzowej żołądka (katar żołądka) to choroba, która ma duży wpływ na nasze codzienne życie i nie wolno lekceważyć jej objawów. Nieleczone zapalenie może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Helicobacter pylori (Hp) to bakteria, która osiedla się w głębi błony śluzowej żołądka i jest odpowiedzialna za większość przypadków choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Jelito cienkie

To odcinek układu pokarmowego sięgający u dorosłego około 6 m. Odpowiedzialne jest ono za wchłanianie składników odżywczych z pokarmu i rozprowadzanie ich po całym organizmie przez układ krwionośny. Pierwszym jego fragmentem jest odźwiernik, przez który pokarm z żołądka dostaje się do dwunastnicy. Dwunastnica przechodzi w jelito czcze, a ono z kolei w jelito kręte. Jelito cienkie zakończone jest tzw. zastawką krętniczo-kątniczą, dzięki której flora bakteryjna jelita grubego nie dostaje się do jelita cienkiego.
Najpopularniejsze schorzenia jelita cienkiego to; wrzody dwunastnicy, celiakia,  zespół rozrostu bakteryjnego (tzw. zespół ślepej pętli), enteropatia z utratą białka, nowotwory.
Celiakia – nadwrażliwość na gliadynę – jedno z białek zawarte w ziarnie pszenicy i żyta oraz ich przetworach, przyczynia się do uszkodzenia ścian jelit i skutkuje nieefektywnym wchłanianiem, a w jego efekcie niedożywieniem.
Zdrowe jelito cienkie człowieka zawiera niewielkie ilości bakterii. Stan, w którym w tej części jelita pojawia się ich duże liczby, określany jest zespołem rozrostu bakteryjnego. Bakterie te pochodzą zarówno z jelita cienkiego, jak i grubego, wywołują one biegunki i zaburzenia wchłaniania.
Enteropatia z utratą białka zwana także enteropatią wysiękową, to zespół objawów chorobowych związanych z obfitą utratą białek z krwi do wnętrza jelita.

Jelito grube

Podstawowym zadaniem jelita grubego, jest produkcja i wydalanie kału. Trafiają do niego resztki pokarmów, z których to co najważniejsze zostało wchłonięte w jelicie cienkim. Resztki te za sprawą obecnych w jelicie grubym bakterii zostają zagęszczone i przekształcone w kał. Ważną funkcją jelita grubego jest wchłanianie wody, które realizowane jest w sposób ciągły. Jelito grube odzyskuje nawet 90% wody obecnej w spożytym pokarmie. Jelito grube odpowiada również za produkcję i wydzielanie śluzu nawilżającego jego nabłonek, dobywa się w nim również synteza witamin K i niektórych witamin z grupy B.
Dzięki roli jaką pełni jelito grube jest ono narażone i podatne na wiele infekcji i chorób. Należą do nich: żylaki odbytu (hemoroidy), uchyłki okrężnicy, zapalenie wyrostka robaczkowego, niedrożność jelit, polipy, nowotwory złośliwe, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna.
Główne objawy chorób jelita grubego to: biegunki lub zaparcia, częste wzdęcia, ból podczas wypróżniania, uczucie niepełnego wypróżnienia, powiększenie wątroby, krwiste stolce, stolce śluzowe, guzy (wyczuwalne badaniem per rectum), bóle w dole brzucha, brak apetytu, spadek masy ciała.

Ważne by zdawać sobie sprawę z tego, iż zaobserwowanie tych opisanych objawów nie musi oznaczać choroby, jest jednak sygnałem wysłanym przez organizm do większej dbałości o zdrowie, prawidłową dietę czy zmianę nawyków żywieniowych. Gdy opisane objawy nie mijają i występują w sposób regularny konieczna będzie wizyta i konsultacje u lekarza specjalisty.

Po więcej informacji na temat funkcjonowania układu trawiennego można sięgnąć na stronie http://www.intesta.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *