Medycyna naturalna – babka jajowata

Spread the love

Jeśli doskwierają nam dolegliwości związane z przewlekłymi bólami oraz niewydolnością układu wydalniczego, to nie trzeba od razu sięgać po wyspecjalizowane lekarstwa. Medycyna konwencjonalna często wiąże się z obciążeniem żołądka i innymi skutkami ubocznymi – dobrą alternatywą jest babka jajowata.

Czym właściwie jest babka jajowata?

Babka jajowata to roślina z rodziny babkowatych, która, podobnie do naszych rodzimych babek lancetowatych, naturalnie występuje na terenach podmokłych. Aby prawidłowo się rozwijać, potrzebuje ona dość dużej ilości słońca, dlatego najczęściej spotkać można ją na południu Europy, w szczególności w Hiszpanii. Oprócz odmian dziko rosnących, w wielu miejscach na świecie prowadzi się jej uprawy – jest to bardzo opłacalny biznes.

Właściwości babki jajowatej – dlaczego warto ją zażywać?

Roślina ta nie cieszyłaby się tak dużą popularnością, gdyby nie wykazywała silnych właściwości leczniczych. Jest to zioło znane już bardzo długo i chętnie używane w medycynie tradycyjnej. Babka jajowata jest ceniona przede wszystkim z uwagi na nasiona, które są bardzo bogate w łagodzące substancje śluzowe. Zastosowanie znalazły również inne elementy rośliny – na przykład, wierzy się, że jej liście przyspieszają gojenie się ran. Okazjonalnie, babka jajowata jest hodowana w celach ozdobnych, lecz nie jest to częsta praktyka z uwagi na jej specyficzne wymagania.

Przy pomocy babki jajowatej najczęściej prowadzi się terapię mającą na celu złagodzenie bólu jelit i usprawnienie przemiany materii. Wyciąg z tej rośliny jest dobrze tolerowany przez organizm, a zawarty w nim błonnik skutecznie usuwa niestrawiony pokarm, który zalega w naszym organizmie.

Poza tym, babka jajowata ma generalnie pozytywny wpływ na ludzkie ciało, gdyż jest bogata w mikroelementy. Regularnie stosowanie produktów na niej opartych zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelit, poprawia samopoczucie i dodaje energii.

W jakiej formie zażywać babkę jajowatą?

Rozwój technologii pozwolił na wydzielenie oleju z babki jajowatej i zamknięcie go w prostych do połknięcia kapsułkach. Dostępny jest on również w formie syropu, a nawet tabletek. Niektórzy ludzie wolą jednak zażywać leki w bardziej naturalnej formie – stąd produkty takie jak paczki z nasionami. Babka jajowata może być dodawana do posiłku lub brana osobno, w każdym razie nie powinna nam ona zaszkodzić w jakikolwiek sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *