Wartości odżywcze i właściwości płatków jaglanych
Płatki jaglane stanowią jeden z tych produktów zbożowych, który został doceniony stosunkowo niedawno. Są polecane osobom na diecie, w swojej kuchni wykorzystują je entuzjaści zdrowego odżywiania, ale coraz częściej goszczą także w restauracjach. Kiedyś nieznane i niedoceniane, dzisiaj uznawane przez wielu za jeden z cenniejszych produktów w zdrowej kuchni. Czy płatki jaglane zasługują na takie miano?
Płatki jaglane oraz ich wpływ na organizm człowieka
Mają pozytywny wpływ na organizm ludzki podobnie jak inne produkty zbożowe tj. kasze czy otręby. Powstają z prosa, a to z kolei jest niezwykle cenne źródło wartości odżywczych. Płatki jaglane usprawniają pracę wielu układów, w tym układu nerwowego, odpornościowego i pokarmowego. Specjaliści twierdzą, że skutecznie zmniejszają uczucie zmęczenia, są źródłem energii, dlatego też są niezbędne w diecie sportowców. Płatki jaglane są jednak najbardziej cenione ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Wspierają prawidłowy proces trawienia i skutecznie niwelują zaparcia.
Warto również pamiętać, iż płatki jaglane posiadają właściwości antygrzybiczne oraz wzmacniają skórę, paznokcie oraz włosy.
Dlaczego są tak wyjątkowe?
Płatki jaglane są źródłem witamin z grupy B. To powoduje, że pozytywnie wpływają na kondycję komórek ludzkiego organizmu. Spowalniają również jego starzenie, co zawdzięczamy obecności w nich witaminy E. To jednak nie koniec listy wartości odżywczych, jakie są związane z płatkami jaglanymi. Znajdziesz w nich także fosfor, wapń, potas, magnez i cynk. Jest to także produkt bogaty w lecytynę, która wspiera proces zapamiętywania i reguluje pracę mózgu.
Zainspiruj się!
A jak Ty możesz wykorzystać płatki jaglane w swojej kuchni? Ugotuj je na mleku lub wodzie, tak jak lubisz. Dodaj do smaku łyżeczkę miodu i ulubione owoce. Zmienisz ich smak uzupełniając zdrową jaglaną miseczkę kakao lub masłem orzechowym. Blendując płatki jaglane po ugotowaniu, przyrządzisz zdrowy domowy budyń. Smacznego!
Pycha, uwielbiam. Zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu.