Różne rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych

Jeżeli chcemy zakupić wyciskarkę, to z pewnością pierwszym pytaniem jakie musimy sobie zadać jest : wyciskarka pozioma, czy też pionowa?

Na początku warto jest korzystać z wyciskarki wolnoobrotowej dwuślimakowej. Jeżeli mamy w zamiarze wyciskanie dużych ilości soku z zielonych warzyw ( chociażby świeże zioła, trawa jęczmienna, sałata, jarmuż, albo natka pietruszki ) to jest bardzo dobry rodzaj wyciskarki właśnie dla nas. Gdy wyciskamy sok z zielonych warzyw, chwastów, ziół i traw nie ma bardziej wydajnej wyciskarki od tej poziomej dwuślimakowej. Robi to naprawdę idealnie. Z dość twardymi warzywami, do których zaliczyć można na przykład buraki i marchew, radzi sobie także bardzo dobrze. Sok będzie gęsty, smaczny i klarowny. Niniejsza wyciskarka jednak znacznie słabiej poradzi sobie z wyciśnięciem soku z jabłek, pomidorów, albo też z innego rodzaju soczystych i miękkich składników. Ten rodzaj wyciskarki potrzebuje dużo czasu na przepchnięcie takich warzyw poprzez ślimaki i sita. We wlocie przez chwilę pozostaje sok, który niestety blokuje wrzucanie kolejnych składników.

Wyciskarka pozioma zajmie także dużo więcej miejsca w naszej kuchni od pionowej, którą cechuje dużo większa kompaktowość. Nie każdy bowiem może mieć duże sprzęty AGD.

Wielki minus wyciskarki poziomej dwuślimakowej stanowi znacznie dłuższy czas, w jakim przygotowywany jest sok :

  • po pierwsze należy warzywa i owoce pokroić w bardzo małe kawałki, z którymi bez najmniejszego problemu poradzi sobie wyciskarka pozioma. Oczywiście takie krojenie zajmie znacznie więcej czasu, co przy większej ilości soku może stać się bardzo dużym utrudnieniem,
  • po drugie, gdy przygotowujemy sok w większej ilości przypadków ( poza zieleniną ) jesteśmy zmuszeni do użycia tak zwanego popychacza, dzięki któremu kawałek marchewki, czy też innego produktu zostanie przerobiony, jak również zrobi niejako miejsce w środku otworu wlotowego na zupełnie nowe składniki. W praktyce oznacza to, że musimy ciągle być przy wyciskarce i pomagać jej w wyciskaniu soku. Ponadto musimy używać dużej siły, celem przepchnięcia twardych warzyw i owoców poprzez dwa ruszające się ślimaki,
  • Po trzecie wymycie wyciskarki dwuślimakowej może zająć dużo czasu, co dodatkowo zniechęca do wybrania takiego modelu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *