Sok z pokrzywy – dlaczego warto go spożywać?
Zapomniana i niedoceniana dziś pokrzywa jest jednym z ziół, których właściwości lecznicze pozwalają na naturalne leczenie wielu dolegliwości i schorzeń. Pokrzywa należy do immunostymulatorów, odpowiedzialnych za odporność organizmu.
Sok oraz napary z pokrzywy poprawiają odporność organizmu, pomagają w walce z anemią i znakomicie oczyszczają organizm. Zachęcamy do zapoznania się z leczniczymi właściwościami tej niezwykłej rośliny oraz zaletami spożywania soku z pokrzywy.
Wiosenny detoks organizmu
Sok z pokrzywy jest najbardziej skoncentrowaną formą przetworu z tej rośliny. Pokrzywa charakteryzuje się właściwościami moczopędnymi i oczyszczającymi, dzięki czemu jesteśmy w stanie pozbyć się na wiosnę wszystkich nagromadzonych przez okres jesienno-zimowy toksyn. Młode listki pokrzywy pomagają w pozbyciu się z organizmu złogów kwasu moczowego oraz zapobiegają gromadzeniu się w organizmie nadmiaru wody.
Działanie antyoksydacyjne
Pokrzywa jest olbrzymim źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Te z kolei odpowiedzialne są w naszym organizmie za starzenie się komórek oraz rozwój nowotworów. Liczne badania dowodzą, że spożywany regularnie sok z pokrzywy pozwala na znaczące obniżenie stresu oksydacyjnego, odpowiedzialnego za powstawanie wielu chorób, w tym nowotworów.
Środek przeciwbólowy i przeciwzapalny
Lecznicze właściwości pokrzywy wypływają stymulująco na produkcję przez organizm przeciwciał przy różnego rodzaju infekcjach. Często stosowana jest jako lekarstwo na reumatyzm i artretyzm. Sok z pokrzywy działa przeciwbólowo przy przewlekłych stanach zapalanych, zwłaszcza reumatycznych. Dawniej stosowano okłady wykonywane ze świeżej pokrzywy, aby załagodzić ból pochodzenia reumatoidalnego, jednak znacznie lepszy i trwalszy efekt uzyskuje się dzięki stosowaniu kuracji „od wewnątrz”.
Sok z pokrzywy dla diabetyków
Związki zawarte w pokrzywie posiadają właściwości usprawniające pracę trzustki, wątroby i żołądka. Regulacja pracy trzustki wpływa na poprawę poziomu glukozy we krwi, co stanowi ważną informację dla diabetyków. Osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi powinny zatem ograniczyć spożywanie soków i naparów z pokrzywy, aby nie wpłynąć negatywnie na kurację przepisaną przez lekarza.
Lekarstwo na chorobę wrzodową
Lecznicze właściwości pokrzywy pomagają przy nadkwasocie żołądka. Sok z pokrzywy działa w sposób ochronny na ścianki żołądka zapobiegając powstawaniu wrzodów. Co więcej, sok z pokrzywy zalecany jest również przy biegunkach i nieżytach jelit.
Pokrzywa dla chorych na anemię
Pokrzywa jest źródłem wielu witamin i minerałów, przede wszystkim jednak jest ona bogata w żelazo. Z tego względu sok z pokrzywy oraz różnego rodzaju napary i herbaty są doskonałym preparatem dla osób cierpiących na anemię. Jedna porcja soku z pokrzywy czy herbata z 3 łyżeczek suszonych liści pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na przyjmowanie żelaza. Pokrzywa działa krwiotwórczo, jednak nie może w pełni zastąpić kuracji lekarskiej.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem StraganZdrowia.pl