Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego

Spread the love

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego to problem występujący coraz częściej. Szacuje się, że dotyka on ok. 20-37% populacji. Jednak wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy, że ma objawy nietolerancji, problem może więc dotyczyć jeszcze większej liczby osób.

Coraz częściej mówi się ostatnio o ogólnej szkodliwości spożywania mleka w przypadku osób dorosłych, jednak wciąż jest to temat podlegający badaniom i rodzącym wiele kontrowersji. Pewnym jest jednak, że jest spora grupa osób, które cierpią na nietolerancję laktozy i alergii na białko mleka krowiego.

Czym charakteryzuje się nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy (czyli cukru naturalnie występującego w mleku) jest zaburzeniem procesów trawiennych. Jest związana ze zbyt niskim poziomem lub wręcz brakiem produkcji enzymu zwanego laktazą, niezbędnego w procesie prawidłowego rozkładu laktozy. Problem z trawieniem laktozy można zneutralizować poprzez spożywanie preparatów zawierających laktazę, bądź produktów oznaczonych jako bezlaktozowe, będących bezpiecznymi zamiennikami tych laktozowych (źródło: „Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego„).

Objawy nietolerancji laktozy

U niemowląt nietolerancja laktozy najczęściej objawia się biegunką osmotyczną ze zwiększonym występowaniem odparzeń. Z kolei u dzieci i osób dorosłych najczęściej pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, uczucie pełności żołądka, głośne przelewanie, ucisk w brzuchu, wzdęcia oraz duże ilości gazów. Powyższe objawy można zaobserwować od 30 minut do nawet 12 godzin po spożyciu produktów pochodzenia mlecznego, ciężko więc czasem skojarzyć objawy z rodzajem spożytego pokarmu.

Alergia na białko mleka krowiego

Mleko krowie zawiera ok. 20 białek, które mogą stanowić potencjalne źródło alergii. Najsilniejsze alergeny znajdują się we frakcji serwatkowej (najsilniejszym alergenem jest ß-laktoglobulina) i kazeinowej (z tej grupy najmocniej uczula frakcje α). Kazeina – Bos d8 jest alergenem niepodatnym na działanie enzymów i kwasu solnego, co oznacza, że występuje również w przetworach mlecznych, m.in. lodach, śmietanie, maśle, czy serach.

Alergia na białko mleka krowiego może objawiać się już u niemowląt, jest to zazwyczaj pierwsza pojawiająca się alergia. Szacuje się, iż problem dotyczy 2-3 % dzieci w wieku niemowlęcym. Najczęściej jednak jest to problem ustępujący samoistnie.

Objawy alergii na białko mleka krowiego

Alergia na białko mleka może się objawiać wielopostaciowo. Najczęstszymi objawami są objawy skórne (wysypka, rumień, suchość skóry, swędzenie skóry), objawy ze strony układu oddechowego (kaszel, chrypka, kichanie, nieżyt nosa) oraz układu pokarmowego (częste bóle brzucha, wymioty, biegunki). W przypadku znacznego osłabienia organizmu mogą się pojawiać objawy atopowego zapalenia skóry, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek powyższych objawów warto w porę zareagować, gdyż nieleczone nietolerancje i alergie pokarmowe mogą prowadzić do wielu poważniejszych powikłań, w tym m.in. upośledzenie układu odpornościowego czy uszkodzenia układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*