Jak stosować izolat białka serwatkowego?

Spread the love

Białko serwatkowe stanowi najpopularniejsze źródło protein. Z tego surowca pochodzą trzy najczęściej stosowane ich rodzaje: izolat białka serwatkowego, koncentrat białka serwatkowego i hydrolizat białka serwatkowego. W dzisiejszym artykule przyglądamy się działaniu pierwszego z nich — izolatu białka serwatkowego.

Izolat białka serwatkowego jest bardzo popularny wśród sportowców i kulturystów. Obok koncentratu należy do najczęściej stosowanych rodzajów białka serwatkowego. Jest to preparat uzyskiwany w drodze mikrofiltracji przepływu krzyżowego, czyli zaawansowanego procesu przeprowadzanego w niskiej temperaturze, dzięki któremu dochodzi do maksymalnego oszczędzenia rozpadu wartościowych i bioaktywnych składników. Izolat białka serwatkowego wyróżnia się tym, że ma bardzo wysoką zawartość czystego białka (około 85-90%). Natomiast pozostałe mikroskładniki izolatu są ograniczone niemal do minimum (tłuszcze i węglowodany). W ten sposób uzyskuje się zdecydowanie większą ilość aminokwasów egzogennych na 100 gram produktu niż w przypadku innych rodzajów białka serwatkowego.

Odżywki białkowe, takie jak izolat białka serwatkowego, są sposobem na uzupełnienie diety w pełnowartościowe aminokwasy. Dawki powinny być dobierane z uwzględnieniem ewentualnych braków mikroskładników. Istnieje co najmniej kilka sposobów na przyjmowanie tego rodzaju białka. Najprostszym z nich jest zwykły shake złożony z izolatu białka serwatkowego z wodą. Uzyskujemy wtedy niskokaloryczny posiłek, ale równie dobrze — jeśli chcemy zwiększyć jego kaloryczność i wzbogacić go o dodatkowe mikroskładniki — wodę możemy zastąpić mlekiem. Jest to najłatwiejszy sposób na uzupełnienie białka w diecie. Warto wiedzieć jednak, że izolat białka serwatkowego możemy przyjmować również jako dodatek do owsianki, omleta czy ciast przygotowywanych na zimno.

Zwykle producenci odżywek białkowych zamieszczają na opakowaniach zalecane dawki ich dziennego przyjmowania. W przypadku izolatu białka serwatkowego jest to około 25-30 gramów produktu. Jest to dawka, która przyniesie wymierne korzyści osobom nieprzestrzegających specjalnych diet, każdego dnia przyjmującym inne ilości mikroskładników. Jeśli zaś przestrzegamy specjalistycznej diety, wówczas każdą porcję spożywanego dziennie białka powinniśmy odliczyć od tej, którą przyjmiemy w formie odżywki.

One thought on “Jak stosować izolat białka serwatkowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *