Masło orzechowe – smaczne i zdrowe

Spread the love

Chyba każdy z nas zna wyjątkowy smak masła orzechowego. Od razu na myśl przychodzą amerykańskie filmy w których bohaterowie z radością zajadają się swoją ulubiona kanapką z masłem orzechowym. Jednakże istnieje także przekonanie, że masło orzechowe jest tłuste, kaloryczne i działa niekorzystnie na nasze zdrowie. Okazuje się, że nie jest to do końca zgodne z prawdą. Wszystko zależy od rodzaju masła orzechowego jakie jemy. Oczywiście najzdrowsze masło jest wtedy, gdy jest zrobione własnoręcznie, bez stucznych barwników, konserwantów, cukru czy soli. Wystarczy mieć orzeszki ziemne, blender – i już możemy takie domowe masło samodzielnie przygotować.

Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Należy uprażyć orzeszki ziemne w piekarniku, przy czym pilnować, aby się nie spaliły, bo masło wyjdzie gorzkie. Proces prażenia powinien trwać około 10 minut przy temperaturze 200 stopni. Następnie wkładamy wystudzone orzeszki do malaksera czy blendera i mielimy na gładką masę. Odrobinę solimy, znów miksujemy i masło jest gotowe!

Wielu osobom masło orzechowe wciąż kojarzy się z takim tłustym, słodkim, niezdrowym przysmakiem. I rzeczywiście niektóre masła, jakie znajdziemy na sklepowych półkach takie są. Jeszcze do niedawna masłą orzechowe dostępne w Polsce zawierały od 60-90% orzechów,  często jako dodatek występował olej palmowy, cukier i spore ilości soli.

Na szczęście –  dzisiejszych czasach także na sklepowych półkach znajdziemy bez większego problemu naturalne masła orzechowe 100%, których skład jest naprawdę imponujący. Otóż, mogą one zawierać tylko i wyłącznie zmielone orzechy, bez żadnych dodatków. W takiej sytuacji nie musimy obawiać się o nasze zdrowie, a i nasze kubki smakowe na pewno na tym skorzystają.

Jeśli chodzi o zdrowie, to okazuje się, że najpopularniejsze masło z orzeszków ziemnych – jest bogate w białko. Analizując skład aminokwasów egzogennych zawartych w orzechach ziemnych, z których to przecież robione jest masło, można powiedzieć, że zawierają one niemalże pełnowartościowe białko. Właśnie dlatego masło orzechowe powinno być składnikiem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej, a także diety sportowców. Śmiało można więc je jeść, jednak należy pamiętać, że rzeczywiście jest ono dość kaloryczne. Posiada około 600 kalorii w 100 gramach. Jednak pełnowartościowe białko nie jest jego jedyną zaletą. Zawiera ono nienasycone tłuszcze nazywane zdrowymi. Jest to na przykład kwas omega-3 oraz kwas omega-6 i omega-9. Tak więc, dzięki spożywaniu masła orzechowego w niewielkich ilościach możemy przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia. Poprzez regulację złego cholesterolu, usprawnienie pracy mózgu czy zapobieganie procesom starzenia się skóry.

Ponadto, masło z orzeszków ziemnych zawierają wiele antyoksydantów, których działanie jest przecież bardzo znane w świecie medycyny. Masło orzechowe jest także bogatym źródłem energii, ponieważ zawiera sporą ilość cennego aminokwasu- tryptofanu. Poprawia on pracę naszego mózgu i wpływa na zdolność koncentracji. Z tego względu masło orzechowe jest szczególnie polecane osobom pracującym umysłowo, a także przemęczonym oraz aktywnym fizycznie. Jeszcze inną zaletą masła orzechowego jest bez wątpienia fakt, że zawiera ono sporą ilość błonnika. Jak wiadomo, błonnik jest potrzebny w procesie metabolizmu, dlatego jego spożywanie przyspiesza odchudzanie. Masło robione z orzechów zawiera także dużo witaminy E. Należy ona do przeciwutleniaczy, dlatego usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, opóźniając tym samym niepożądane procesy starzenia. Odpowiada za prawidłowy rozwój płodu u kobiet, a także za wytwarzanie nasienia u mężczyzn, przeciwdziała zakrzepom oraz korzystnie wpływa na stan naszego wzroku.

Warto jeszcze pamiętać o tym, że masło orzechowe jest produktem, który jest przede wszystkim bogaty jest w tłuszcze. Na drugim miejscu w jego składzie znajdują się białka, a następnie węglowodany. Jeżeli chodzi o spożywanie tłuszczów, to można swobodnie mieszać je z węglowodanami oraz warzywami. Nie należy ich łączyć z innymi tłuszczami, więc np. dodanie masła orzechowego do jakiegoś dania mięsnego smażonego na oleju nie jest najlepszym pomysłem. Nie dość, że będzie ono bardzo kaloryczne, to jeszcze niezbyt zdrowe. Jednak swobodnie można dodawać masło z orzeszków do kanapek, naleśników czy właśnie warzyw.

Podsumowując, ważne jest to, że masło orzechowe zawiera naprawdę wiele cennych składników odżywczych. Jeżeli jednak wybieramy masło w sklepie, musimy zwrócić uwagę na jego skład. Warto, żeby nie posiadał on na przykład syropu glukozowo-fruktozowego, który jest niezdrowy i źle wpływa na naszą sylwetkę. Jednak nie obawiajmy się jeść masła orzechowego nawet każdego dnia. Należy jednak mieć na uwadze, że jest ono kaloryczne. Dlatego najlepiej jest jeść je w niewielkich ilościach, jako apetyczny dodatek. Warto też spróbować samodzielnie zrobić masło, wtedy mamy pewność, że wszystko co dodaliśmy jest zdrowe i nieprzetworzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*