Olej z czarnuszki siewnej – naturalne lekarstwo i kosmetyk

Spread the love

Czarnuszka siewna, ta niewielkich rozmiarów roślina rosnąca na terenie Morza Śródziemnego, jest szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie, przemyśle farmaceutycznym oraz jako przyprawa do różnych dań. Fedonem czarnych maleńkich ziarenek czyni czarnuszkę jedną z najpopularniejszych roślin, z których dobroczynnych właściwości korzysta mnóstwo ludzi.

Czarnuszkę można przyjmować w formie oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego, a także w formie ziarenek, dosypywanych do zup, sałatek czy sosów. Wykorzystuje się ją także jako cenny kosmetyk, w celu poprawienia kondycji włosów i skóry. Każdy może zażywać ją wedle swoich upodobań i na różne dolegliwości, z którymi aktualnie się boryka. Czarnuszka nazywana leczniczym czarnym kminkiem ma w swoim składzie liczne związki o prozdrowotnym działaniu. W 40% znajdują się w niej tłuszcze, nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy) – czyli m.in. antyoksydanty, witaminy E, A, z grupy B, bioytna, beta-karoten, cenne pierwiastki (wapń, magnez, potas, selen, cynk) i przeciwutleniacze. W czarnuszce znajdują się także cenne olejki eteryczne np. tymochinon, wykazujący m.in. działanie przeciwzapalne, antyhistaminowe i antyoksydacyjne. Podobnie działa alkaloid nigellon, również aktywny składnik rośliny.

W czarnuszce znajdują się także cenne białka i węglowodany, flawonoidy i saponiny oraz fosfolipidy i fitosterole. Jak widać szeroka gama cennych, dobroczynnych dla organizmu składników wypełnia jedno małe ziarenko wyjątkowej rośliny, o której mówiono, i którą używano, już w starożytności.

Warto zwrócić uwagę na tę cenną roślinę i korzystać obficie z jej właściwości. Możesz wybrać m.in. bardzo wydajny olej z czarnuszki. Jak stosować go, aby uzyskać satysfakcjonujące efekty? Wystarczy 1 łyżeczka 2 x dziennie (dzieci pół lub mniej łyżeczki) przed lub w trakcie posiłku, aby wpłynąć pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Czarnuszka radzi sobie z refluksem przełykowo-żołądkowym, innymi schorzeniami gastrycznymi, np. wrzodami, infekcjami układu oddechowego, pomaga przy astmie, cukrzycach dwu typów oraz
alergiach. To oczywiście tylko mała część tego, co potrafi to mikroskopijne ziarenko. Tak działa cenny olej z czarnuszki. Właściwości tego preparatu są niezliczone i bezcenne.

Wiele osób z powodzeniem stosuje olej z czarnuszki na włosy. Każdy, kto ma problemy z łupieżem lub stan jego włosów nie jest zachwycający, może spróbować takiej kuracji. Olejowanie wykonuje się najlepiej podczas kąpieli, nakładającna włosy olej od nasady po końce. Olej powinien zostać na głowie ok. 30 minut, aby składniki mogły dobrze się wchłonąć w strukturę włosa i skórę głowy.

Można też stosować olej z czarnuszki na twarz, w przypadku występowania różnych chorób skóry, typu łuszczyca, grzybica czy popularny trądzik. Olejem warto też przemywać skórę twarzy profilaktycznie, w celach pielęgnacyjnych, aby uzyskać efekt gładkiej i zdrowej skóry.

Grafika udostępniona dzięki uprzejmości Apteki Gemini

One thought on “Olej z czarnuszki siewnej – naturalne lekarstwo i kosmetyk

  • 11 czerwca 2018 at 23:23
    Permalink

    O oleju słyszałam sporo dobrego, ale ostatecznie nie wypróbowałam. Za to uwielbiam chleb z czarnuszką, im więcej tym lepiej. Mniam.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *