Mało popularna witamina B17

Spread the love

Suplementacja witamin staje się coraz bardziej popularna. Na szczególną uwagę zasługuje jednak witamina B17, która odpowiada w organizmie za wiele przemian. Co warto o niej wiedzieć? Jakie korzyści daje jej systematyczna podaż do organizmu? Gdzie można ją znaleźć?

Witamina B17 – charakterystyka

Inna nazwa tej witaminy to amigdalina. Zyskała ona spore grono sympatyków oraz przeciwników, którzy nie widzą żadnych korzyści z jej suplementacji. Pierwsza grupa osób sądzi, że stanowi ona prawdziwą rewolucję na oddziałach onkologii i w przyszłości będzie stosowania do leczenia wielu nowotworów. Druga grupa sądzi z kolei, że przez jej nadmierne stosowanie może dojść do zatrucia cyjanowodorem. Witamina ta nie należy do grona witamin, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Związek ten można dostrzec w chemii oraz lekarstwach na nowotwory stosowanych za granicą. Niestety jej przyjmowanie może prowadzić do zatrucia. To witamina B17 odpowiada za gorzki smak pestek owoców takich jak morele, śliwki, brzoskwinie i czereśnie. Badacze chętnie prowadzą badania na jej temat.

Witamina B17 – Źródła

Do najbogatszych źródeł witaminy B17 zaliczyć można:

• pestki moreli,
• pestki brzoskwiń,
• ciecierzycę,
• soczewicę,
• brązowy ryż,
• pędy bambusa,
• fasolę,
• bób.

Witamina B17 znajduje się również w migdałach oraz w orzechach nerkowca, które dostępne są w wielu sklepach zielarskich. Czy Witamina B17 faktycznie może przyczyniać się do wyleczenia chorób onkologicznych?

Witamina B17 – działanie

W każdym organizmie do rozpadu witaminy B17 dochodzi w podobny sposób. Zostaje ona rozłożona na kwas pruski, zwany inaczej cyjanowodorem oraz na aldehyd benzoesowy i glukozę. Zwolennicy tego związku uważają, że witamina ta to prawdziwa przyszłość światowej onkologii. Spożywanie przynajmniej jednego owocu zawierającego pestkę może według badaczy stanowić profilaktykę antynowotworową. Niestety spora część lekarzy uważa, że komórki nowotworowe są tak duże, że substancje tworzące witaminę B17 nie będą w stanie w żaden sposób ich usunąć.

One thought on “Mało popularna witamina B17

  • 11 października 2018 at 11:28
    Permalink

    Mało popularna, ale coraz częściej o niej słyszę.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*